Hoppa till sidans innehåll

Skötare


Att vara skötare på BuRF innebär stort ansvar och kan - om man sköter det väl - ge otroligt mycket till både ens sköthäst och föreningen. Som skötare får man en speciell relation med sin sköthäst och ju oftare man sköter desto bättre blir det. För personalen innebär det att de inte behöver sköta just den hästen lika mycket och kan lägga tiden på andra saker som gynnar föreningen - tack vare att du borstar, pysslar och ger den all kärlek den behöver. 

Vad gör man som skötare?

Man är skötare på en storhäst eller ponny (max. en av varje) och sköter just denna en gång i veckan. När man sköter innebär det att man borstar hästen noggrant över hela kroppen och kratsar hovarna. Hästarna kommer direkt från hagen så väldigt ofta är de leriga och dammiga, det är då ditt ansvar som skötare att få dem rena så att de kan gå lektion senare under dagen. När man sköter kollar man även så hästen mår bra och inte har några sår.

Tiderna som gäller är från det att hästarna kommer in från hagen, ca. 12-13, till 30-45 minuter innan första lektion. Exakta tider finns att se i dokumentet ”skötarregler” nedan. En häst kan ha upp till 3 skötare samtidigt, kom överens med de andra skötarna om vilka dagar var och en av er ska sköta.

Är man skötare innebär det även att man ska smörja valfri häst eller ponnys utrustning, både sadel och träns samt martingal om den har det, minst en gång i månaden. Känner man sig osäker på hur man gör eller tycker det är svårt att smörja kan man komma på en smörjträff som US brukar ha 1-2ggr/termin 

Hur blir man skötare? 

Skötare blir man genom att gå på en skötarkurs som US håller 1-2ggr/termin. På skötarkursen går vi igenom vad man ska tänka på när man borstar sin sköthäst för att det ska bli ordentligt gjort, hur man tar av och på täcke, hur man smörjer utrustning, visitation, stallregler och skötarregler. 

Viktigt att tänka på: 

  • Det är viktigt att man skriver upp sig i skötarpärmen som ligger bredvid vasken i sadelkammaren när man ska komma och sköta. Man ska skriva upp sig senast dagen innan man ska sköta så personalen inte borstar din häst innan du kommit.
  • Om man står uppskriven men inte kan komma är det jätteviktigt att man ringer och meddelar detta till stallet (040-43 26 08). Då borstar personalen din sköthäst istället. Om du inte ringer och meddelar riskerar hästen att stå skitig till lektionerna - vilket vi inte vill! Personalen har ofta fullt upp i stallet med att släppa ut/in hästar och andra sysslor så ring flera gånger om de inte svarar första gången.
  • På borstlistan skriver man upp sig INNAN man ska komma och sköta. På smörjlistan skriver man upp sig EFTER man smort.
  • Om du vill sluta som skötare mailar du US.
  • Om du vill byta sköthäst görs detta endast vid terminsstart. Kontakta US. 

Läs gärna mer om skötarreglerna i dokumentet med samma namn nedan. I dokumentet ”skötarlista” kan ni se vilka hästar/ponnys som är lediga. En häst får max. ha 3 skötare samtidigt men man kan alltid ställa sig i kö! 
Om man följer alla regler som skötare får man som belöning vara med på skötarridningen. Enskild ridning som US försöker hålla i slutet av varje termin.

Har ni frågor är ni alltid välkomna att maila oss på: This is a mailto link 

Skötarregler

Skötarlista 190415

Filerna öppnas med Acrobat Reader. Ladda ner Acrobat Reader.

Uppdaterad: 19 FEB 2018 23:09 Skribent: Emma Johannesson

 

 

Stöd BuRF via

Stöd BuRF - PANTAMERA

 

 

 

Våra sponsorer

CS Dressage - Länk öppnas i nytt fönster

HÖRBY BRUK

Nordsjö

Nordic Sugar - Länk öppnas i nytt fönster

Elgruppen i Lomma - Länk öppnas i nytt fönster

Postadress:
Burlövs RF - Ridsport
Helenelunds Gård
23239 Arlöv

Kontakt:
Tel: 040432608
E-post: This is a mailto link

Se all info